За „Трилинг“

Фити: Бугарите не треба да се фрустрирани дека во Втората светска војна биле во сојуз со Хитлер

Историска вистина е дека Бугарија во време на Втората Светска војна беше на погрешната страна во сојуз со Хитлер. Бугарите не треба да бидат фрустрирани од тоа, тоа е историја и не може да се менува. Денес никој не вели дека Бугарија е фашистичка земја, вели поранешниот претседател на МАНУ, академик Таки Фити.

Во интервју за „Трилинг“ Фити изјави дека Бугарите биле окупатори, не може да се каже дека не била окупирана територијата на Македонија, а самиот чин на влегување во Македонија значеше окупација.

„Не беа тие ослободители или тоа било администрација, чисто административно Хитлер им рекол ‘влезете‘. Тоа беше чин на окупација“, вели Фити.

Но, како што додава, не сите членови на Бугарската академија на науките (БАН) застанале зад политиката на бугарската влада, како и дека МАНУ и БАН реализирале педесетина научни програми, преведени на двата јазици, македонски и бугарски. Соработката особено се интензивирал после договорот меѓу поранешните претседатели на двете академии, Камбовски и Воденичаров и немало никакви проблеми меѓу академиците, никој не спомнал дека не постои македонски јазик и слично.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе