Фатмир Битиќи: Време е балансерот да го замениме со мерит системот

Можеби е дојдено времето да се однесуваме европски и наместо да гледаме низ балансер, да гледаме мерит системот да влезе во јавниот сектор, изјави за ТВ Сител вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

„Сите на крајот на краиштата покажуваме со прст кон оние кои не обезбедуваат доволно услуги кон нашите граѓани. Ова е мој личен став, но и со почетокот на преговорите со ЕУ, доаѓа време после 20 години на постоење на балансерот да влеземе во нова ера. Овие преговори со ЕУ треба да бидат доволен поттик за сите нас кои сме на јавни функции да зборуваме за примена на мерит системот наспроти некои проценти. Ќе отвориме дискусија. Всушност и во стратегијата за едно општество за сите усвоена пред три години се зборува и за тоа напуштање на концептот на балансерот“, изјави Битиќи.

Мерит систем е принцип на вработување и напредување во јавната администрација според системот на квалификации, знаење и заслуги.

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе