Европските Зелени: Блокада на преговорите со Северна Македонија би било грешка од историски димензии

По повод посетата на претседателот Стево Пендаровски на Брисел, партијата на Европските Зелени бараат од земјите членки на Европската Унија итно да отворат преговори со Северна Македонија.

Ние, Европските Зелени, ги повикуваме итно земјите членки на ЕУ да помогнат за отворање на пристапните процеси со Северна Македонија. Блокирањето на оваа важна одлука сега би значело грешка од историски димензии, би имало екстремно негативни последици за европската безбедност, за стабилноста на Балканот и за кредибилитетот на ЕУ на меѓународната сцена. Тоа би било и ужасно предавство кон народот во Северна Македонија, соопшти ко-претседателот на партијата, Рајнхард Бутикофер.

Зелените истакнуваат дека Владата на Северна Македонија покажала доверба во европската демократија и верба во политиката на отворени врати на ЕУ преку склучувањето на договорот со Грција, потврден од граѓаните на референдум.

„Јасно е дека овој пат нема да се изоди инстантно, ќе треба време и напор и без целосна имплементација на Копенхашките критериуми, зачленувањето ќе биде невозможно, но Северна Македонија се избори, преку своите дела, за правото конечно да почне да напредува кон целосно вклучување во европското семејство на нациите“, сметаат Европските Зелени, на помалку од една недела до клучниот Совет на ЕУ на кој би требало да се расправа за ова прашање.

Зелените ги повикуваат владите на земјите членки на ЕУ да покажат „барем половина од храброста што ја покажаа граѓаните на Северна Македонија" и да дадат зелено светло за преговори со ЕУ. 

И покрај тврдењата на американскиот претседател Доналд Трамп, американската разузнавачка заедница веќе долго време ја смета појавата на пандемии како една од најголемите закани.

повеќе

Кога ќе заврши пандемијата, очекувајте државите да се вратат со поголема власт и поголем легитимитет.

повеќе