Европска федерација на новинари: Во Македонија владее клима на страв и автоцензура

Европската федерација на новинари (EFJ) и неговата македонска филијала – Синдикатот на македонските новинари и медиумски работници (ССНМ) изразува сериозна загриженост за јавно објавените обвинувања за масовно и неовластено следење на новинарите и граѓаните.

„Ова нарушување на приватноста директно влијае врз слободата на медиумите во Македонија, разгорувајќи клима на страв и автоцензура. Ако се потврдат обвинувањата, тогаш македонските власти очигледно го прекршиле правото на новинарите да ги заштитат своите извори“, вели Могенс Бличер Бјерегард, претседател на Европската федерација на новинари.

„Ние со години бевме гласни за тоа дека македонската Влада – всушност една мала група на луѓе во рамките на владата – ја контролира работата на новинарите и на содржината на медиумите. Го знаевме тоа. Но, страшно е да се слушнат доказите за тоа “, вели Тамара Чаусидис, претседател на ССНМ.

Федерацијата потсетува дека работната средина на новинарите и слободата на медиумите е сериозно влошена во Македонија, поради растечките закани и малтретирање во насока на критичките медиуми од страна на Владата на премиерот Никола Груевски. 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе