Според грчки медиуми

Еве ја листата на Грција со предлози за името на Македонија

Само неколку дека пред историската посета на грчкиот министер за надворешни работи, Атина го испрати предлогот на спогодбата до владата во Скопје во кој има пет предлози за името на земјата, пишуваат грчките медиуми.

Министерот Никос Коѕијас изјави дека спогодбата била испратена во Скопје уште пред неколку дена.

Грчките медиуми известуваат дека во предлогот се следниве предлози:

Република Нова Македонија (Republic of New Macedonia)

Република Северна Македонија (Republic of Northern Macedonia)

Република Горна Македонија (Republic of Upper Macedonia)

Република Вардарска Македонија (Republic of Macedonia of Vardar)

Република Македонија (Скопје) [Republic of Macedonia (Skopje)]

Македонскиот премиер Зоран Заев изјави дека сака проблемот со името да се реши до летото и дека ова било договорено со Грција.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе