Европарламентот ќе расправа за Извештајот за Македонија

„ЕУ итно да покаже единство за отворање преговори со Скопје и Тирана“

Земјите од ЕУ итно се повикуваат да покажат единство со формално отворање на пристапните преговори со Скопје и Тирана, земајќи ги предвид геополитичките импликации и исполнувањето на официјалните барања, како што се инвестициите во доверба, стабилност, напредок и помирување во регионот, а се забележуваат и опасностите од растечката економска и енергетска зависност на целиот регион од Кина и Русија, пишува во Извештајот на европратеникот Илхан Ќучук за напредокот на земјава за кој што ќе расправа Европскиот парламент.

Во извештајот, како што јавува МИА од Стразбур, ЕУ се повикува да ги процени историски важните безбедносни импликации за стабилноста и единството на европскиот континент и на Западен Балкан поради рускиот напад врз Украина.

Се очекува Европскиот парламент да го поздрави процесот на зајакнување на односите на Македонија со соседните земји и зајакнатата регионална соработка содржана во Договорот од Преспа со Грција и Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Бугарија. Исто така, се очекува европратениците да ги повикаат сите земји да продолжат да водат конструктивен дијалог за да се обезбеди целосна, доследна и совесна имплементација на двата документи, воздржувајќи се од дејствија кои би можеле да го поткопаат пристапот во ЕУ и пошироките европски интереси а Европската комисија да ги засили своите напори да го олесни дијалогот и на тој начин да го отвори патот одржлив договор.

Извештајот изразува поддршка за Скопје и Софија да најдат заемно прифатливо решение за отворените билатерални прашања и силно го поздравува политичкиот поттик за широка, конструктивна комуникација меѓу двете земји, барајќи нова заедничка основа во многу области од заемен интерес наместо дополнителни линии на поделба.

„Партнерите се охрабруваат да ја забрзаат оваа заложба со добра волја и во согласност со билатералниот договор и да ги започнат пристапните преговори, искрено стремејќи се да постигнат заемно прифатливи, избалансирани и трајни решенија за отворените билатерални прашања што е можно поскоро“, се додава во документот.

Во Извештајот се бара продолжување на работата на учебниците по историја за училиштата во Бугарија и Македонија и се нотира „важноста од заштитата на правата на сите заедници и ефикасна борба против сите случаи на дискриминација“ и препорачува „Владата во Скопје да обезбеди еднаква уставна заштита на правата на сите етнички заедници и да го заштити нивното културно наследство, јазици и традиции преку еднакви, инклузивен и недискриминаториски пристап до образованието и медиумите.

Со документот се повикуваат властите во Македонија да ги спречат и да ги гонат сите наводи за непријателство и омраза, злосторства од омраза и заплашување, да истражат напади во такви случаи и да обезбедат безбедност и безбедност на оние против кои се насочени.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе