ЕУ и МВР се согласија дека стариот прифатен центар за странци во Гази Баба треба да се замени со нов

Проектот на изградба на нов прифатен центар за странци во Скопје е усвоен од страна на ЕУ уште во 2016 година, а реализацијата на проектот е почната во 2019, велат од Делегацијата на ЕУ во Македонија. Договорот за финансирање на овој проект е потпишан меѓу Европската Комисија и македонската Влада во 2017 година. Почетокот на изградбата беше планиран во 2019 година, но пандемијата ги помести сите рокови.

За овој проект, велат од Делегацијата на ЕУ во Македонија, бил распишан меѓународен тендер на кој најдобри услови понудила албанската компанија Брегу.

„Новиот објект ќе биде прифатен центар за странци кои имаат нерегулиран престој во земјата, странци кои чекаат документи за натамошен транзит и за лица кои бараат азил во Северна Македонија. Намената на овој објект е да се замени постоечкиот прифатен центар за странци во Гази Баба каде што условите за живеење се под секој минимален стандард“, велат за МКД.мк од Делегацијата на ЕУ во Македонија.

МВР веќе објави дека тука не се работи за бегалци, дека во Македонија веќе функционираат транзитните центри за бегалци во Гевгелија и Табановце.

„Прифатниот центар за странци е наменет за привремено задржување на странци во случаи кога се исполнети условите содржани во одредбите на Законот за странци, односно за сместување на странци кои не можат да се отстранат од територијата на државата во рок од 24 часа, од кои било причини, па се сместуваат во него во период од неколку дена, додека да се создадат услови да биде отстранет од земјата.

Моментално во прифатниот центар се наоѓаат 11 лица, од кои девет мажи и две жени (Гамбија -3, Косово -3, Пакистан -2, Сенегал -1, Турција -1, Португалија -1). Најчесто станува збор за сезонски работници на кои им истекла дозволата за работа или престој, забавувачи во угостителските објекти без пријавен престој во државата, лица кои се затекнале тука без документ за идентификација… Капацитетот на новиот центар е 160 лица“, велат од МВР.

Најголем број на привремено задржани лица на годишно ниво бил регистриран во периодот од 2013 до 2016 година, потоа се намалува и во 2020 година (119 лица во текот на целата година, кои останале по неколку дена во Центарот) бележиме најмал број на привремено задржани лица, појаснуваат од МВР.

Пренамената на прифатниот центар за странци во 2006 и привременото задржување на странци согласно Законот за странци, според МВР, побарува објект од затворен тип во кој привремено се задржуваат лица и потребно е да поседува инфраструктура која ќе оневозможи самоодалечувања на задржаните лица, нивно соодветно сместување по категории, дополнителни простории и безбедносни елементи, да има лесен и брз пристап до објектот…, а истовремено да се овозможат сите меѓународни стандарди за сместување.

Проектната документација, односно целосната постапка околу јавниот повик, финансирањето, изведбата и надзорот на овој ИПА проект, за кој се обезбедени 1.470.724 евра, е во надлежност на Делегацијата на ЕК, а МВР е само корисник.

„Станува збор за еден единствен објект на соодветна локација надвор од населено место, во близина на обиколницата, на неколку километри оддалеченост од населеното место Бардовци. Тој е со ист капацитет како постојниот, кој во целост ќе биде усогласен со меѓународните норми и стандарди, по примерот на исти вакви центри во земјите од регионот. Сместен на североисточната страна од локацијата КП 35, затворен со свој двор, сообраќајници и пристапи, односно затворениот простор е со опфат помал од 20% од целокупната локација која е на располагање“, информираат од МВР.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе