По најавениот договор меѓу Грција и Македонија

„Едно име имаме“, извикуваат околу 1.500 демонстранти пред Собранието (ФОТО)

„Македонија, Македонија“, извикуваат околу 1.500 учесници на вечерашниов протест пред Собранието на Република Македонија.

 

Насобраните граѓани протестираат против најавениот договор за промена на уставното име на Македонија.

„Нашето име е нашиот идентитет“, „Лажете, сушите, на Грците им го пушите“, „Едно име имаме - Македонија“, „Македонија ја извисивте, на бесилка ќе висите“, „Предците наши во гроб се вртат, а политичарите на соседите им се тртат“, пишува на паролите што граѓаните ги истакнаа на протестот. Тие бараат и оставка од Владата и извикуваат „Бесилка, бесилка“ на секое споменување на името на премиерот Зоран Заев.

Од Христијанско братство на Заев му порачаа дека ќе биде суден од народниот суд, од овој народ. 
„Тој што ќе посака да има референдум, тој е против Македонија. Нема да дозволиме да има референдум”, порачуваат од Христијанско братство и му дадода поддршка на Иванов, извикувајќи го неговото име.

Не се знае кој е организатор, во текот на денот преку социјалните мрежи се испраќаа апели за учество.

Меѓу насобраните граѓани нема некој од поистакнатите политичари на опозицијата, пред Собранието има зголемени полициски сили.

Протестот е во тек.

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе