Малку преурането

Еди Рама: Денес се отвори нова врата за нашите два народи во Северна Македонија!

Среќен роденден на Република Северна Македонија! Честитки до Зоран Заев и до сите што се бореа за овој историски момент, напиша на англиски премиерот на Република Албанија, Еди Рама, по денешното изгласување на пристапувањето кон уставни измени во македонскиот парламент.

„Нова врата кон иднината се отвори денес за нашите два народи во Република Северна Македонија“, додаде тој потоа на албански јазик во истиот твит, прерано прекрстувајќи ја земјава, која сè уште треба да помине уште неколку фази до официјалното менување на името.

 

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе