Трудо до Заев: Канада продолжува со поддршката на Македонија за членство во НАТО и го очекуваме денот кога ќе ви посакаме добредојде во алијансата

Премиерот на Канада, Џастин Трудо, упати писмо со честитки за изборот за Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев. Изборот за премиер на вашата земја доаѓа после еден тежок транизициски период, наведува во писмото канадскиот премиер.

Премиерот Трудо истакнува дека Канада го поздравува формирањето на новата влада, и во име на неговата земја, изразува надеж за плодна соработка во иднина.

Сигурен сум, порачува во своето писмо канадскиот премиер, дека ќе продолжите да ја водите вашата земја со чест и одговорност достојни на поддршката на народот на вашата земја, кон светла иднина заснована на најавените реформи, на европските аспирации, и на заложбите за регионална стабилност. Канада и понатаму продолжува со поддршката на амбициите на Македонија за членство во НАТО и го очекуваме денот кога ќе ви посакаме добредојде во алијансата.

Ви ги испраќам моите најдобри желби за успех во остварувањето на вашата владина програма, и се надевам дека ќе имаме можност за соработуваме во остварувањето на нашите заеднички приоритети, се вели во писмото од премиерот на Канада, Џастин Трудо, до Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, соопштија од Владата.

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе

Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од финансиската криза од 2008 година.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе