Заминува во друго министерство

Дураки поднесе оставка: Вложивме знаење и способност за заштита на животната средина

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) денеска соопшти дека Садула Дураки поднесе оставка на функцијата министер за животна средина и просторно планирање, бидејќи е предложен за министер за новото Министерство за политички систем и односи меѓу заедниците.

„Ви благодарам Вам и на сите членови на Владата, како и на претставниците во Собранието за искажаната доверба и за доделената чест да придонесам во подобрување на состојбата во животната средина во Република Северна Македонија”, пишува Дураки во оставката упатена до премиерот Зоран Заев.

Тој додава дека додека ја извршувал функцијата се соочил со најголемите предизвици за зачувување и унапредување на животната средина. 

„Според сегашната состојба, некои од тие предизвици успешно ги надминавме. Јас и мојот тим во изминатиот период макотрпно работевме и го вложивме целото наше знаење и способност во решавање на проблемите, но некои проблеми бараат долгорочен и системски пристап”, пишува Дураки.

Тој смета дека некои проекти спроведени за време на неговото раководење ќе остават траен позитивен белег во зачувување и унапредување на животната средина но, за жал, „во некои области од животната средина сѐ уште сме немоќни да направиме подобрување или одржување“.

Во оставката Дураки пишува дека МЖСПП располага со стручен кадар кој несебично ќе се вложи и ќе му помогне на новиот тим да креира и да ги спроведува политиките во животната средина и просторното планирање.

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе