ДУИ апелира за попис на сите граѓани

Демократската унија за интеграција апелира до граѓаните да се регистрираат сите, бидејќи ова е многу важен процес за целата земја.

„Преку овој процес на попис, кој се реализира по многу години, покрај бројките што ќе ја покажат реалноста во земјата во етнички и граѓански состав, ќе покажеме пример и вредности и во регионот.

Како граѓанска обврска треба да се почитува од сите, затоа, уште еднаш, ДУИ апелира оваа обврска да се исполни од сите граѓани.

Во исто време, Демократската унија за интеграција бара сите граѓани од дијаспората што не ја исполниле оваа обврска да го прават тоа сѐ додека трае рокот за регистрација.

Регистрирајте се затоа што сите ние вредиме!“, порача ДУИ.

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе