Драги Ѓоргиев: Во записниците ќе се забележува сѐ кој како дискутирал

Придавката македонски била и ќе биде дел од записниците од состаноците на Мешовитата комисија на македонските и бугарските експерти, изјави за ТВ Канал 5 Драги Ѓоргиев, претседателот на македонската историска комисија.

Тој вели дека на вчерашната средба е постигнат напредеок што се однесува на техничко ниво. „Двете страни остануваат на своите позиции во однос на употребата на придавката. Двете страни се договорија на технички начин да се надмине пречката со потпишувањето на записниците од досегашните состаноци. Придавката македонски беше во употреба и сега е во употреба, ама тие инсистираат во некои случаи да се применува она што е договорено со Преспанскиот договор.  На технички начин и нивните и нашите дискусии ќе бидат целосно пренесени во записникот. Тие записници ги потпишуваме согласно договорот, на македонски јазик според Уставот на РСМ и на бугарски јазик според Уставот на Бугарија. Тие инсистираат да не користиме македонска комисија, туку да користиме комисија на РСМ согласно Преспанскиот договор“, изјави Ѓоргиев.

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе