Онлајн обраќање на Економскиот форум Скопје

Дожван: Словенечкото претседателство со ЕУ ќе се залага за старт на преговорите со Македонија

Гашпер Довжан, државен секретар во МНР на Словенија, во онлајн обраќањето пред учесниците на Економскиот форум Скопје, најави дека претстојното словенечко претседателство со ЕУ во втората половина на годинава ќе биде фокусирано на регионот и дека ќе се базира на три столба. Како што нагласи, во првиот столб е продолжување на процесот на проширување на ЕУ, старт на преговорите со Северна Македонија и со Албанија и отворање нови поглавја со Србија и со Црна Гора.

Довжан истакна дека португалското претседателство направило многу и оти е убеден дека Слоенија ќе успее да придонесе за исполнување на целите, особено за отворање на преговорите со Македонија и Албанија.

Вториот столб на словенечкото претседателство со ЕУ ќе биде спроведување на економскиот инвестициски план и отворање преспективи за младите, економска сработка во регионот и заеднички регионален пазар.

Третиот столб ќе биде создавање платформа за изнаоѓање решенија за отворените прашања во регионот, бидејќи, посочи Довжан, поголемата соработка ќе значи и поголема стабилност на регионот.

Kога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои учат онлајн.

повеќе

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе