Во телефонски разговор

Донфрид на Заев му кажа дека евроинтеграцијата на Македонија е геостратешки интерес на САД

Во телефонско јавување помошник државниот секретар Карен Донфрид на премиерот Зоран Заев му ја пренела целосната поддршка од страна на САД за отворање на преговорите со ЕУ во декември оваа година, а во разговорот било истакнато дека отворањето на преговорите со Северна Македонија и Албанија е надворешно-политички и геостратешки интерес на САД и оти е потврдено стратешкото партнерство со САД кои се партнери и во НАТО, информира кабинетот на премиерот. 

Помошник државниот секретар на САД Карен Донфрид на премиерот во име на Владата на САД и на американските граѓани, изрази длабоко сочувство до македонските граѓани за загинатите во автобуската несреќа во Бугарија, се вели во соопштението.

 

 

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе