По иницијативата на претседателот Пендаровски „Волонтираме за солидарно општество“

Донација од Британската амбасада за најранливите категории граѓани

Британска амбасада во Скопје утрово донираше 450 пакети со вкупно 6.200 прехранбени продукти и продукти за хигиена за поддршка на граѓаните од најранливите категории кои се во социјален ризик, погодени од кризата предизвикана од епидемијата на коронавирусот, со што се приклучи кон иницијативата на претседателот Стево Пендаровски „Волонтираме за солидарно општество“.

Донацијата, како што соопштија од амбасадата, е направена во соработка со Црвениот крст, која е една од партнерските организации во рамките на оваа хуманитарна иницијатива.

„Доставата на овие пакети до граѓани кои се од најранливите социјално загрозени категории ќе се врши согласно протоколите за заштита и за превенција, а врз основа на искуството на Црвениот крст на Република Северна Македонија. При извршување на донацијата Британска амбасада ги почитуваше сите протоколи за безбедност пропишани и препорачани од Владата и од Светската здравствена организација, вклучително и физичка дистанца, проветрување, дезинфекција, миење раце и носење заштитна опрема (маски и ракавици)“, се наведува во соопштението.

Од таму додаваат дека Британија останува силен партнер на Република Северна Македонија и продолжува да го гради и зацврстува долгогодишното пријателство.

 

 

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе