Во Мадрид

Долниот дом на шпанскиот Парламент го ратификуваше Протоколот за НАТО, остана уште Сенатот

Долниот дом на шпанскиот Парламент изутринава го ратификуваше Протоколот за пристапување на Северна Македонија во НАТО, објави на својот Фејсбук профил министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

„Долниот дом во Мадрид, утрово го ратификуваше пристапниот НАТО протокол со 279 гласа ЗА и 1 глас против! Muchas Gracias! Следната и последна станица: Сенатот...“, напиша Димитров.

На гласањето, според информациите од Шпанија, 51 пратеник биле воздржани. 

На седницата било кажано дека „Северна Македонија соработува со НАТО уште од 1995 година и дека е земја од ‘голема стратешка важност“ која што придонесува за безбедноста во Југоисточна Европа“.

Ставот на Народната партија, пак, бил дека историјата на НАТО е „успешна приказна“ меѓу држави со различни социјални модели, но со ист политички модел „базиран на демократија, права и владеење на правото“.  

Шпанија е последната земја од членките на НАТО, која сѐ уште не го ратификувала Протоколот. Процесот таму се оддолжи поради изборите и формирањето на Владата. Протоколот кај нас беше ратификуван со одложено дејство, заради распуштањето на Собранието и предвремените парламентарни избори.

Во либералните демократии веќе со години се продлабочува политичката поларизација, се намалува довербата во владеењето на правото и, институционално гледано, состојбата општо се распаѓа.

повеќе

Како по ѓаволите успеаја политичарите да го претворат токму Гоце Делчев во повод за поделби и омраза?

повеќе

Независна Македонија не може да се пофали со успешно менаџирање на етничките прашања, а првите „грешки“ се прават во првите денови од независноста.

повеќе