Државна изборна комисија

До полноќ граѓаните можат да проверуваат дали ги има во Избирачкиот список

До вечера на полноќ граѓаните можат да извршат увид во Избирачкиот список и да достават барања за дополнување, бришење или бришење на нивните податоци до Државната изборна комисија (ДИК), додека рокот за поднесување кандидатури за локалните избори на 17 октомври истекува в сабота на 11 септември.

Според податоците од ДИК, заклучно со вторник, 7 септември, вкупно 13.502 лица се провериле во Избирачкиот список, поднесени се вкупно 122 барања за запишување во Избирачкиот список, 31 барање за бришење на податоците од избирачкиот список и 39 барања за измена на податоците во избирачкиот список. Исто така, до ДИК, на е-маил адресата [email protected]  се поднесени вкупно 73 барања.

На 14 септември истекува рокот до кога ДИК треба Избирачкиот список да го достави до политичките партии, кои пак, до 19 треба да достават евентуални барања за негова корекција. До 24 септември ДИК треба да го заклучи Избирачкиот список, а најдоцна до 1 октомври да го потпише.

Во сабота на 11 септември на полноќ, пак, завршува рокот за поднесување на кандидатури за локалните избори до Општинските изборни комисии.

Официјално кампањата за локалните избори започнува на 27 септември, но многу од кандидатите за градоначалници веќе се среќаваат со своите поддржувачи и граѓаните.

Во меѓувреме тече рокот за поднесување барања до ДИК за набљудување на локалните избори.

Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР ја започна својата работа, а на средбата во ДИК нивни претставници веќе имале можност да ги видат и терминалите за вчитување на отпечатоци од прсти, што за првпат ќе се применат на избори во земјата.

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе