ДКСК бара истрага за градоначалникот на Сарај за платформата на Матка

Јавното обвинителство треба да отвори истрага против Блерим Беџети, градоначалникот на Сарај за илегалната изградба на платформата на езерото Матка, бара Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК).

Градоначалникот Беџети не презел ништо во врска со дивоизградените платформи на Матка за кои медиумите пишуваат безмалку цела година.

ДКСК побара Владата да ѝ ги одзеде градежните овластувања на општина Сарај.

Според законот, на диво поставени платформи не може да се легализираат. Барања за легализација во февруари годинава поднеле Амет Саити и Џемал Саити, а градоначалникот на Сарај не одговорил на овие барања. Со непостапувањето по овие барања, градоначалникот Беџети го прекршил Законот за локална самоуправа, информираат од ДКСК.

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе