Димовски: Имаме работа со аздисана власт која се гуши во криминал, неправда и насилство

Имаме работа со аздисана власт која се гуши во криминал, неправда и насилство, изјави денес Димитар Димовски од ВМРО-ДПМНЕ.

„Станавме држава каде градоначалникот пулен на премиерот Заев, според објавените аудио снимки, тепа граѓанин, го навредува и го омаловажува. И ова не е изолиран случај, ова е последица на криминално насилничкиот систем на власта. Живееме во време на сериозна тортура. Два дена поминаа, а премиерот Зоран Заев се уште го нема да се појави со осуда и барање на оставка за скандалозната аудио снимка која се појави во медиумите, а на која има сериозни индиции дека градоначалникот на СДСМ во Општина Шуто Оризари, Курто Дудуш, бесправно лишува од слобода, малтретира, тепа и навредува граѓанин. Молкот на премиерот потврдува дека токму Зоран Заев е поткрепата и силата на насилството и беззаконието кое што функционерите на СДСМ го манифестираат врз граѓаните. Градоначалникот пулен на Заев поради заштитата која што ја ужива од Зоран Заев се однесува шерифски и не почитува ниту закони, ниту право, а далеку е од  морални и етички вредности. Да потсетиме дека и досега овој човек, кој што Заев лично го промовираше и устоличи на позицијата градоначалник на Општина Шуто Оризари беше дел од низа скандали и насилства. Се почна со претепувањето на противкандидатот на локалните избори, за кое и лично пратеникот Амди Бајрам тврдеше дека го направиле луѓе на Курто Дудуш“ истакна Димовски, при што тврдеше дека Дудуш, лично физички го нападна и активистот на Европската ромска дијаспора АСВА, господинот Демир Исмаил.

„Заев не го осуди ниту тоа, а ниту институциите реагираа. Дополнително Курто Дудуш ги навредуваше ромските активисти од невладините организации и во случајот со нередите кои се случија на почетокот на оваа година, затоа што од него побараа да гради улици и канализација, наместо општинските пари да ги троши за забави себепромоција. И во овој случај немаше осуда. Дека Општина Шуто Оризари и власта Истиот тој Дудуш ја гледа како своја лична своина говори и фактот што вработил 10 свои блиски роднини, во бранот на непотистички вработувања кој што го направија функционерите на СДСМ, за што пренесоа сите медиуми. Ниту за ова не слушнавме осуда од Заев или реакција од институциите. Исто така Курто Дудуш беше дел од скандалот каде Општина Шуто Оризари доделила на крајно сомнителен начин три тендери во вредност од околу 230 илјади евра на новоформирана фирма која што не ги исполнила обврските, а за кои средства биле исплатени“, изјави Димовски.

 

Граѓаните и општата јавност исто така се важен штит за укажувачите.

повеќе

Вчера оправдано доминираше веста дека „Макрон ќе поддржи преговори за Македонија и Албанија ако ЕК препорача во март“.

повеќе

Албанија мора отворено да каже, дека обидите на Софија за асимилација на Македонците во Албанија како Бугари не се добрососедство, туку отворен напад.

повеќе