Димовски: Фудбалската Федерација на Македонија нема никаква обврска да го промени своето име

Фудбалската Федерација на Македонија нема никаква обврска да го промени своето име, напиша на својот Фејсбук профил поранешниот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски.

„Според Преспанскиот договор (член 1, став 3, точка ѓ) приватните ентитети и актери (каква што е ФФМ) теба да исполнат бар еден од следниве услови за да имаат обврска да го сменат името на, во конкретниот случај, федерацијата.
1. Да се поврзани со државата и јавните ентитети;
2. Да се основани со закон;
3. Да добиваат финансиска поддршка од државата за активности надвор од државата.
Па да видиме:
1. Не. ФФМ не е поврзана со државата и јавните ентитети... Напротив, одлуките и на ФИФА и на УЕФА се дека фудбалските федерации не смеат да бидат поврзани со државата.
2. Не. ФФМ не е основана со закон.
3. НЕ! ФФМ НЕ ДОБИВА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА АКТИВНОСТИ НАДВОР ОД ДРЖАВАТА... Средствата што ги добива ФФМ се користат само за активности дома, и тоа не на ФФМ, туку на.клубовите...
Притисокот кој го прави Владата (Зоран Заев, Бујар Османи, Наумче Мојсоски...) е спротивен на правилата на работа на ФИФА и УЕФА...
ФФМ може да го пријави овој притисок, кој ако продолжи може да резултира и со дисквалификација на македонскиот фудбал од било какви меѓународни натпреварувања...
Фудбалската репрезентација на Македонија беше еден редок елемент на кој се обединивме сите...
Не чепкајте го името на федерацијата и на репрезентацијата...
Ќе се поделиме како нација и за тоа...
ФФМ има правни аргументи да се бори во оваа битка“, напиша Димовски на Фејсбук.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе