Димитров: За случајот со Миленкоски МВР беше навремено информирано

За скандалот со тројцата македонски дипломати вмешани во организирање бегство на осомничена личност или личности од Ерменија за корупција и перење пари, поранешниот министер за надворешни работи на Македонија Никола Димитров денеска вели дека имало комуникација меѓу МНР и МВР и дека истрагата требало да се води во рамките на МВР и безбедносните агенции.

Миле Миленкоски, македонски дипломат од македонската мисија во ОБСЕ во Виена од 27 август е во екстрадициски притвор во Врање, Србија, по издадена потерница од Ерменија.

„Во МНР има записи од писмена комуникација со МВР за овој случај. Кога добивме информација дека ќе почне истрага во рамките на МВР, од таму добивме прилично штури информации. За таа работа ние ги информиравме безбедносните агенции и во фајлот за вработениот ги има сите овие информации. Дипломатски пасоши добиваат тие што имаат дипломатски статус. Дипломатскиот пасош може да се одземе кога ќе се одземе безбедносниот сертификат, а тоа е во надлежност на безбедносните агенции. МНР нема капацитет да врши безбедносни проценки“, рече Димитров.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе