Димитров во Софија на состанок на Организацијата за црноморска економска соработка

Mинистерот за надворешни работи Никола Димитров, на покана на шефицата на бугарската дипломатија Екатерина Захариева, во улога на земја претседавач со Организацијата за црноморска  економска  соработка, денеска во Софија,  ќе  учествува на 40-тиот состанок на Советот на министрите на Организацијата.

На состанокот на Советот на министрите на Организацијата за црноморска  економска  соработка, како што соопштија од МНР, се очекува Република Северна Македонија да стане рамноправна членка на оваа организација.

Димитров, според најавите, во своето обраќање ќе ги изнесе придобивките и можностите кои ги нуди членството во Организацијата за црноморска  економска соработка за земјите членки преку промовирање на духот на пријателство и добрососедство, како и продлабочување на заемното почитување, доверба и соработка.

Два месеци по недобивањето датум за преговори за членство на Македонија во ЕУ, малку знаеме која беше улогата на Бугарија во тоа.

повеќе

И покрај сите обиди, темата „Закон за јазиците" не „лепи".

повеќе

Дали ние, луѓето, сакаме да продолжиме да живееме добро и безбедно на оваа планета?

повеќе