Димитров во Берлин: Довербата во проширувањето зависи од успехот во македонското европско досие

Политиката на проширување како најважната алатка на надворешното дејствување на ЕУ и македонското евроинтегративно досие како клучно за кредибилитетот на Унијата се темите за кои разговараше вицепремиерот за европски прашања, Никола Димитров со генералниот секретар на Европската служба за надворешни работи (ЕЕАС) – Стефано Санино и со државниот секретар во германското МНР, Мигуел Бергер во Берлин.

Средбата со генералниот секретар Санино се одржа на маргините на годишната конференција на ЕЦФР Советот во којшто членуваат и двајцата соговорници. На состанокот, како соопштија од кабинетот на Димитров, Санино истакнал дека најважниот чекор напред во политиката на проширување е почетокот на пристапните преговори со Северна Македонија и со Албанија.

За ова се разговарало и на средбата со државниот секретар Мигуел Бергер, на којашто била реафирмирана цврстата германска поддршка за европската интеграција на Македонија.

„Европската перспектива е лепакот што ги соединува прогресивните сили во регионот. Обновувањето на довербата во политиката на проширување е можно само преку успех во македонското европско досие”, изјавил Димитров.

Бергер, пак, кажал дека Германија ќе продолжи интензивно да работи на ова прашање што е наведено како приоритет и во коалицискиот договор на новата влада.

На маргините на годишната конференција на ЕЦФР, Димитров имаше средба и со новоназначениот, иден претседавач со Минхенската безбедносна конференција, германскиот дипломат Кристоф Хојсген кој ќе го наследи амбасадорот Ишингер.

Димитров и Хојсген разговарале за проширувањето на ЕУ низ призмата на обезбедување стабилност и сигурност. Во тој контекст, Хојсген ја истакнал важноста на Преспанскиот договор како еден од столбовите на регионалната безбедност и соработка на Западниот Балкан и пошироко.

Работната посета на Берлин, Димитров ќе ја заврши со првата средба со новоименуваната министерка за Европа Ана Лирман и состанок во берлинската канцеларија на тинк тенкот Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ).

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе