Димитров, Шекеринска и Царовска побарале апанажа

До Собранието испратени се три барања за апанажа, од вицепремиерот за европски интеграции Никола Димитров и од министерките за одбрана и за образование и наука, Радмила Шекеринска и Мила Царовска, потврдуваат од Кабинетот на претседателот на Собранието, Талат Џафери.

Според законските одредби, ако им биде прифатено барањето, тие ќе земаат министерка плата во траење од 3 до 12 месеци, во зависност од министерскиот стаж. Инаку периодот на апанажа може да се скрати на барање на подносителот или ако е работно ангажиран.

Од Собранието потврдија и дека минатата недела им била одобрена апанажа на поранешните министри Арјанит Хоџа и Седат Сулејмани и тоа во траење од 9 месеци. Поранешниот премиер Зоран Заев и досегашните министри за здравство и култура Венко Филипче и Ирена Стефоска кажаа дека нема да го користат ова право и дека се враќаат на своите претходни работни места.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе