Димитров на Балкански донаторски форум

Министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на отворањето на Балканскиот донаторски форум организиран од Фондацијата oтворено oпштество и нивното претставништво во Македонија, во соработка со неколку значајни донатори од Балканот.

Димитров, како што соопшти Министерството за надворешни работи, направи пресек на досега постигнатото, потенцирајќи ја евидентна промена на соработката помеѓу невладиниот сектор и Владата во изминатите две години. Тој додаде дека признавањето на важната улога на НВО секторот се ефектуира со непосредно и важно учество во реформскиот процес.

„Напредок има само тогаш кога грешките се откриваат, а потоа се коригираат. Создадовме поволно опкружување каде медиумите се послободни и повнимателни, луѓето се погласни, а граѓанскиот сектор е партнер во остварувањето на нашите европски цели и европските промени дома“, истакна Димитров.

Теми на овогодинешниот Форум беа важноста на улогата и активностите на донаторите и локални филантропи, како и значењето на ЕУ фондовите и владините и приватни финансирања.

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

повеќе