Министерот од Хелсинки

Димитров: Има индикации дека Јанева е инволвирана, но да ја почитуваме презумцијата на невиност

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, пред почетокот на министерскиот состанок со ЕУ во Хелсинки, порача дека е подобро да се зборува за комплетирање на ЕУ наместо за нејзино проширување.

Запрашан за „противењето" на Франција за почетокот на преговорите со Северна Македонија и Албанија, Димитров рече дека според неговите информации Париз сѐ уште не заземал позиција по ова прашање и дека за неколку дена ќе отпатува во Франција на средби.

Не треба да зборуваме за проширување, туку за комплетирање затоа што регионот е целосно опкружен со земји членки на ЕУ, мапата на Европа ќе остане иста откако овие земји ќе се зачленат, нема да се прошири, и ако го направиме ова како што треба, сите ќе бидеме добитници, она за што се бори Макрон во ЕУ е она за што ние се бориме во регионот, се бориме за истите вредности, изјави Димитров во Хелсинки.

Министерот потсети дека процесот на проширување се заснова на индивидуални заслуги и дека не треба да се зборува за пакети земји, како што е случај за Северна Македонија и Албанија.

Најдобро е двете земји, две земји е подобро од една, но една е подобро од ниедна, а ние го немаме луксузот да пропуштаме шанси за успех, порача министерот пред почетокот на состанокот.

Новинарите не пропуштија да постават прашање и за случувањата околу Специјалното јавно обвинителство и разочарувањето кои тие го предизвикаа во однос на очекувањата за правда во земјата.

Зборувајќи за Катица Јанева, Димитров потсети дека таа е во притвор, но и дека треба да се почитува пресумпцијата на невиност.

„Сепак, има индикации дека е инволвирана што остава горчливо чувство бидејќи жедта за правда е огромна, она што е важно е дека кога проблемот е откриен, клучно е системот да реагира. Една личност не може да биде причина целата нација да се откаже, ние мораме да продолжиме, а патот е владеењето на правото“, рече Никола Димитров.

Димитров и неговите колеги од регионот се поканети на неформалниот состанок за надворешни работи на ЕУ кој се одржува денеска во Хелсинки под финско претседателство

Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. 

повеќе

Не се соочуваме со вооружен конфликт, туку со војна на мисли. Чувството на страв, несигурност или територија по самоубиствен напад, никогаш повеќе не можеш да го вратиш.

повеќе