Димитров и Бектеши на министерска конференција за Западен Балкан во Стокхолм

Министрите за надворешни работи и за економија Никола Димитров и Крешник Бектеши денеска ќе престојуваат во Стокхолм, Шведска каде ќе учествуваат на министерската конференција за Западен Балкан.

Димитров за време на престојот во Стокхолм ќе се сретне со министерката за надворешни работи на Кралството Шведска, Маргот Валстром и со претседателот на шведскиот Парламент, Андреас Норлен. Тој ќе учествува на министерската конференција за Западен Балкан, каде ќе се обрати на панел-дискусијата посветена на случувањата во земјите од регионот на Западен Балкан, со фокус на нивната ЕУ перспектива.

Министерската конференција на високо ниво во Стокхолм е во организација на Министерството за надворешни работи на Кралството Шведска и Европската комисија.

На министерската конференција, министерот Бектеши, пак, пред шведската бизнис заедница ќе ги претстави стратешките проекти и можности за инвестирање во земјава, со посебен фокус на ЕУ интеграцијата. 

 

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе