Во ОБСЕ

Димитров: Граѓаните очекуваат многу и од Владата и од меѓународната заедница

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денеска говореше пред Постојаниот совет на ОБСЕ каде што го претстави оптимизмот кој завладеа во македонското општество после долгата криза, но и пораснатите очекувања на граѓаните како од новата Влада, така и од меѓународната заедница во насока на долгоочекуваната реализација на аспирациите за европска и евроатлантска интеграција, информира МНР.

Димитров ја нагласил важноста од искреното соочување со предизвиците кои постојат во едно општество и ја елаборираше реформската агенда содржана во Планот 3-6-9.

Тој, исто така говорел за преземањата и плановите на домашен план во поединечни области како владеење на правото, изборен систем, силни, професионални институции, развој на здрави механизми на контрола, особено независно судство и слобода на медиуми.

„Димитров даде приказ и на новата визија при негување на односите со соседите и потребата од развивање на пријателства и меѓусебно разбирање“, се вели во соопштението.

За време на работната посета на ОБСЕ, Димитров се сретнал со генералниот секретар на Организацијата, Томас Гремингер, а, како што стои во соопштението, имал и кусо видување со специјалниот претставник на ОБСЕ за слобода на медиумите Харлем Дезир, при што биле разменети и мислења за идни активности и меѓусебната соработка и поддршка за реформските заложби на Владата.

 Во рамки на работниот престој на Виена, тој се сретнал и со генералниот секретар во Министерството за наворешни работи на Австрија, Михаел Линхарт.

 

И ако граѓаните или Владата очекуваа дека Јункер на Заев ќе му даде покана со датум за влез на Македонија во ЕУ, тогаш живееме во илузии.

повеќе

Опкружени со балкански хипернационалности, Македонците мора да се борат со тезите дека се „измислен народ“. Всушност, сите идентитети, меѓу кои и грчкиот, се изградени наративи со темели во историјата и во митот. На Македонците им треба име што го потврдува нивниот вистински идентитет независен од Бугарите, Србите или Словените воопшто.

повеќе

Некои политички партии вртат големи суми пари од нивното јавно и приватно финансирање.

повеќе