Димитров: Денес имаме добра вест од Брисел, ЕК го усвои предлогот на Преговарачката рамка

Имам денес добра, убава вест од Брисел. имаме еден важен исчекор што треба да го одбележиме – Европската комисија го усвои предлогот на Преговарачката рамка и од денес документот е во рацете на земјите членки. Да ни е со среќа!, истакнува министерот за надворешни работи Никола Димитров во видео изјава.

„Европската комисија, врз основа на одлуката на Советот за општи работи од 25 март годинава, потврдена од страна на Европскиот совет ден подоцна 26 март, го усвои предлогот на Преговарачката рамка и од денес предлог Преговарачката рамка е во рацете на земјите членки. Преговарачката рамка од страна на ЕК е конципирана врз основа на новата методологија за пристапниот процес. Основна цел на овие измени е пристапниот процес да биде поизвесен, поконкретен, поверодостоен, подинамичен, со засилено политичко управување, влијание од страна на земјите членки, засновано на објективни критериуми и строга и позитивна и негативна условеност, како и реверзибилност“, вели министерот.

Додава дека суштината на предложената Преговарачка рамка, за којашто, според последните информации веќе следната недела во Брисел ќе се разговара од страна на земјите членки на експертско работно ниво е европските стандарди да си ги донесеме дома. Пред се' демократските принципи и вредности поврзани со владеењето на правото, како и економските реформи.

„Мислам дека има убава симболика што ЕК ја заврши својата задача врз основа на одлуката од март, токму на 1 јули, денот кога претседавањето со Советот на ЕУ го презема Берлин и јас сум убеден дека како што беше за нас историско Хрватското претседателство, така ќе биде и Германското претседателство и заедно со германската поддршка во следниве месеци ќе ја отвориме првата Меѓувладина конференција“, истакнува Димитров.

Тој додава дека во тој момент, започнува конкретното одвивање на пристапниот процес преку завршување на скрининг процесот и отворање на првиот кластер наречен – Основни вредности кој ги третира клучните реформски области од Поглавјето 23 – Правосудство и фундаментални права, Поглавјето 24 – Правда, слобода и безбедност, Економските критериуми, Функционирањето на демократските институции, Реформата на јавната администрација, Поглавјето 5 – Јавни набавки, Поглавјето 18 – Статистика и Поглавјето 32 – Финансиска контрола.

Работата со Преговарачката рамка не е завршена, потенцира министерот за надворешни работи, меѓутоа, додава, денес имаме еден важен исчекор што треба да го одбележиме – ЕК го утврди предлогот и го достави на усвојување, прво на дебата па потоа на усвојување на земјите членки. Да ни е со среќа!

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе