На тема дигитална трансформација

Димитров наместо Заев ќе оди во Белград на состанокот на „Отворен Балкан“

Откако вчера Владата соопшти дека премиерот Зоран Заев го откажал учеството на работниот состанок на инцијативата „Отворен Балкан“ која во Белград ќе ги собере лидерите на Србија, Албанија и Македонија, денеска вицепремиерот Никола Димитров информира дека тој ќе ја претставува македонската Влада во главниот град на Србија.

Поттикнувањето на регионалната соработка преку иницијативата „Отворен Балкан" продолжува на работен состанок во Белград на 3 и 4 ноември на кој што во име на Владата на Република Северна Македонија ќе учествува заменик претседателот задолжен за европски прашања, Никола Димитров, соопшти кабинетот на вицепремиерот.

Агендата за работниот состанок што се организира во соработка со Атлантскиот совет, опфаќа панел дискусија на тема „Дигиталната трансформација како подадена рака за регионална интеграција" на која ќе бидат усвоени заклучоци, а потоа ќе биде одржана и прес-конференција.

„Предвидени се лидерски средби и средби со претставници на компании од Северна Македонија, Албанија и Србија на кои што ќе биде разговарано за олеснување на трговијата“, пишува во соопштението.

Инаку, премиерот Заев учеството на состанокот во Белград го откажа ден по вториот круг од локалните избори кога изјави дека поднесува оставка од функциите претседател на Владата и претседател на СДСМ. 

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе