Претседателски избори 2019

ДИК: На едно избирачко место три ливчиња повеќе, дисциплински мерки против надзорната комисија

Од 405 евидентирани гласачи, на избирачкото место 2.564 во општина Ѓорче Петров имало 408 гласачки ливчиња. Државната изборна комисија донесе одлука за поништување на гласањето и разрешување и дисциплински мерки против надзорната комисија на тоа избирачко место.

Прегласување на ова избирачко место нема да има, бидејќи бројот на гласови не може да влијае на исходот од првиот круг.

ДИК ги разреши членовите на избирачките одбори од избирачкото место 2.564 во општина Ѓорче Петров и од избирачкото место 0006 во општина Берово, каде членовите на одборот пропуштиле да утврдат идентитет на гласач, па така наместо болно и изнемоштено лице гласал човек со исто име и презиме како неговото.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе