Оценето како беспредметно

ДИК го отфрли барањето на Чулев за решението за новиот началник на СВР Тетово

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница го отфрли доставеното барање за мислење на техничкиот министер за внатрешни работи Наќе Чулев за поништувањето на владиното решение за назначување на нов началник на СВР Тетово и објави дека тоа е во надлежност на Државната комисија за спречиување на корупција (ДКСК).

Чулев поднесе барање за оценка на ДИК за законитост на акт во врска со поништувањето на Решението за именување на Гоце Јанкулоски на работното место началник на СВР Тетово, а како што беше појаснето на седницата, се работи за правен однос меѓу Владата и техничкиот министер за што ДИК нема законски овластувања да постапува.

На седницата беше кажано дека за ваквите барања кои се однесуваат на „забрани за именување и разрешување за време на распишани избори” е надлежна ДКСК.

„Односот меѓу министерот и Владата која постапува изрично за тоа дали некоја одлука е законска или не е, не е во надлежност на ДИК. Во однос на содржината на прашањето поставено за потреба од носење решенија за именување, ова прашање кое произлегува од барањето на министерот е неосновано и не навлегува во нашите надлежности”, велат од ДИК.

Оттаму апелираат министрите и замениците министри да ги почитуваат членовите од Законот за Влада и да не поднесуваат вакви барања кои се беспредметни.

 

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе