Претседателски избори 2019

ДИК: До десет часот гласале 6,05 отсто од избирачите

Државната изборна комисија на првата прес-конференција денеска информираше дека според добиените податоци  од 75,38 отсто од избирачките места, до 10 часот гласале 80.569 граѓани, односно 6,05 отсто од избирачите. 

Највисока излезност има во Прилеп 11,05 отсто, Свети Николе 11,48 отсто, Пехчево 10,22 отсто, Македонски Брод 10,11.

Најмала излезност има во Боговиње, 1,79 отсто, Липково 0,9 отсто, Долнени 1,85 отсто и Желино 1,82 отсто, соопштија од ДИК.

Гласањето во село Студеничани се уште не е почнато, бидејќи одговорното лице кое требало да ја отклучи просторијата каде треба да се гласа, тоа одбивало да го стори и поради тоа од ДИК соопштија дека тука, односно на избирачкото место 2344 гласање воопшто нема да има.

Во Боговиње, пак, почетокот на гласањето доцнело еден час и во моментов тоа трае, и според законот ќе биде продолжено за онолку време за колку што доцни отворањето.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе