По трагедијата во Бугарија

Детална истрага и кривична одговорност за секој што учествувал во недозволени дејствија, бара Спасовски

„Шпекулациите во јавноста за туби со бензин, пиротехника и така натаму, само штетат на истрагата, не помагаат. Според моите сознанија, коишто ги имам, воопшто не станува збор за туби со бензин коишто можат да бидат причина за несреќата“, истакна денес министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во изјава за бугарската БТВ. Тој додава дека е потребна детална истрага и кривична одговорност за секој еден кој учествувал во вакви дејствија. 

Тој додаде дека длабоко верува во истражните органи на Бугарија.

„Оставаме истрагата да ги утврди сите факти и секако најрелеватните податоци треба да дојдат од државните органи на Бугарија. Ние треба да ја утврдиме причината за сообраќајната незгода, дали е тоа од човечки фактор или е некаков технички пропуст на возилото“, наведе Спасовски.

Министерот Спасовски посочи дека Царинската управа вчера презема активности во однос на расчистување на постапките, при што двајца цариници се суспендирани и спроведена е дисциплинска одговорност за раководителот.

 

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе