Самит на Берлинскиот процес

Дер Лаен: Почнуваме со енергетиката со партнерите од Западен Балкан

„Добро е да се видат сите партнери од Западен Балкан во Берлин, една седмица по мојата посета на регионот. Тука сме за да ја продлабочиме економската соработка. Почнувајќи од енергетиката". „Нашиот пакет од една милијарда евра помош за Западен Балкан ќе ни помогне да ја обликуваме заедно нашата заедничка енергетска иднина",  напиша на Твитер претседателката на Европската комисија Урсула Фон дер Лаен, на почетокот на Самитот на Берлинскиот процес. Македонската владина делегација ја предводи премиерот Димитар Ковачевски.

Во состав на владината делегација ќе бидат вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ и шефот на дипломатијата Бујар Османи.

Предвидено е на самитот да се одржат неколку сесии на кои премиерот Ковачевски заедно со лидерите од Албанија, БиХ, Косово, Србија и Црна Гора, ќе дискутираат за регионалната соработка и заеднички регионални пазари, за енергетска стабилност и трансформација, како и за перспективите на Берлинскиот процес и стратешките прашања.

За време на Самитот ќе бидат потпишани и три регионални договори за мобилност, кои се однесуваат на признавање на високообразовните квалификации во Западен Балкан, меѓусебно признавање на високообразовните квалификации за докторите по медицина, денталната медицина и архитектите, како и за слобода на движење со лични карти меѓу земјите во регионот.

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе