Спроведување на Договорот од Преспа

Денеска пред Владата ќе се крене и знамето на НАТО

Денеска пред Владата ќе биде објавено новото уставно име и ќе биде подигнато знамето на НАТО, кое ќе се најде веднаш до државното пред седиштето. На свечената церемонија ќе говори премиерот Зоран Заев.

Од зградата на Владата веќе е тргнат написот „Влада на Република Македонија". Се очекува стапувањето во сила на уставните амандмани по што ќе бидат објавени во Службен весник. 

До доцна синоќа нотата од Грција сѐ уште не беше пристигната за да бидат исполнети сите правни услови за влегување во сила на конечната Спогодба и уставните амандмани.

Потоа, Република Северна Македонија и Грција ќе поднесат заедничко писмо до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутареш, дека се става крај на децениските билатерални спорови помеѓу двете земји. Потоа, генералниот секретар на ОН, земјите-членки, земјите набљудувачи на ОН и сите други меѓународни организации ќе бидат информирани за промената на името.

Македонската влада веќе формира тим за подготовка на национален акциски план за спроведување на понатамошни мерки за воведување на новото име од страна на државните институции, промена на граничните табли и на оние на дипломатско-конзуларните претставништва.

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе