Собрание

Денеска пратениците ќе расправаат за предлог-резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ за разговорите со Бугарија

На денешната 47 собраниска седница на дневен ред е предлог-резолуција за утврдување на македонските државни позиции во контекст на блокадите на европските интеграции, поднесена од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Оваа предлог-резолуција главно се однесува на „црвените линии“ во разговорите со Бугарија.

По првичното прифаќање на содржината на резолуцијата, СДСМ најави дека нема да ја прифати резолуцијата доколку во неа не биде внесено уставното име. Поднесен е и амандман од пратеници од владеачкото мнозинството за вметнување на додавката „северна“ во резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ. За СДСМ некористењето на уставното име е кршење на Уставот.

Премиерот Зоран Заев неодамна изјави дека не се работи за инает или за некаков каприц. „Се работи за принцип, се работи за Уставот. Недозволиво е премиерот, владејачкото мнозинство, институциите на системот да гласаат спротивно на Уставот. Тоа испраќа порака дека го дерогираме целиот систем. Уставот е донесен и треба да се почитува“, изјави Заев.

Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ очекува единство и широка поддршка на резолуцијата. „Ова единство ни е потребно за почеток на преговорите со Европската Унија, но, пред сè ќе се зацврстат државните позиции на Македонија. Во предлог-резолуцијата се бара должно почитување на меѓународното право, без никакво условување од едната или од другата страна и со почитување на достоинството на македонскиот народ, на автохтоноста на македонскиот народ и неговиот историски, јазичен, културен и религиски континуитет. Македонскиот јазик и неговите дијалектни разновидности имаат свој просторен континуитет и свој временски континуитет“, изјави Мицкоски.

„Македонскиот идентитет го црпи својот легитимитет од повеќевековните традиции, преданија, обичаи, колективна меморија, менталитет, јазикот, артикулираната свест за етнокултурната посебност, колективниот интегритет, почитта кон традиционалните религиски институции и наративот за припадноста на одреден географски и историски простор“, пишува во предлог-резолуцијата предложена од ВМРО-ДПМНЕ.

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе