Во интервју за „Јуроњуз“

Дендиас: Пријатели сме и со Скопје и со Софија, ќе се обидеме да го олесниме решавањето на разликите

Грција ја поддржува европската перспектива на регионот и како земја која одржува пријателски односи со Бугарија и Северна Македонија, ќе се обиде на секој можен начин да го олесни решавањето на нивните разлики, вели грчкиот министер за надворешни работи, Никос Дендиас во интервју за „Јуроњуз“.

„По Солунската агендата, Грција е цврст поддржувач на европската перспектива на Балканот и секако на Западниот Балкан, а особено во конкретниот случај на Северна Македонија и Албанија. А како земја која одржува пријателски односи со Бугарија и Северна Македонија, ќе се обидеме на секој можен начин да го олесниме решавањето на нивните разлики. И сигурен сум дека сите ќе го ценат тоа“, изјавил Дендиас.

На прашањето дали Грција би презела конкретни иницијативи, тој одговара дека „иницијатива е многу силен збор“ и додава дека тие се пријатели со сите и се обидуваат на сите да им помогнат.

„Но, повторно треба да кажам дека треба да ја гледаме големата слика, а големата слика е иднината на Балканот во Европската унија“, вели Дендиас.

 

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе