По повод 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Делчев е клучната личност од македонската историја, нашата бит, оценки на научен симпозиум

Гоце Делчев е интимно вткаен во нашата душевност и нација и неговото дело е синонимно поврзано со нашата татковина. Гоце Делчев е наше минато и наша стварност, тој е нашата бит, а наша завет е да ја реоткриеме вечната духовност. Ова беше порачано на отворањето на научниот симпозиум „150 години од раѓањето на Гоце Делчев", што денеска и утре се одржува во организација на Институтот за национална историја – Скопје.

Ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" – Скопје Никола Јанкуловски, на отворањето на дводневниот научен собир порача дека Делчев е интимно вткаен во нашата душевност, во битот на нашата нација, заради што треба и на ваков начин, со суштински научни согледби да му се поклониме.

„Должни сме, но не само пред Делчев и историјата, туку и пред нацијата во чиј што код се вградени неговите мисла, идеја и дело, и пред времето идно. Овој собир им го должиме и на потомците имајќи предвид дека делото на Делчев е синонимно поврзано со нашата татковина, а таа не е во наша трајна сопственост и веќе им припаѓа на поколенијата што доаѓаат по нас. Всушност, нашата научна посветеност и поклонението пред гоцевото дело е траен генерациски завет“, рече Јанкуловски.

Гоцевото разбирање на светот како поле за културен натпревар помеѓу народите, нагласи Јанкуловски, ја отсликува неговата непобитна врска со учителството и нераскинливиот спој со револуционерната идеја, изразена преку водењето на своите чеда кон патот на слободата и изборување на рамноправност со другите народи.

„Гоце Делчев не е само клучна личност од нашата историја, туку и дел од нашиот бит, присутен во сите сфери на нашето катадневие. Обемната научна програма опфаќа 40 реферати на еминентни професори и научници, можам да изразам увереност дека во претстојните два дена ќе бидат засегнати и поставени мноштво прашања со кои ќе се реконстурира вечно неистражената историска величнина на Гоце Делчев“, изјави Јанкуловски.

Наша завет, нагласи ректорот на УКИМ, е преку научната спознајност на остриот интензитет што Гоце генерациски го предизвикува во нас да ја реоткриеме вечната духовност, бидејќи како што рече, Гоце е нашиот бит, наше минато и наша стварност.

Претседателот на Македонската академија на науките и уметностите академик Љупчо Коцарев, рече дека кај нас музата на историјата има многу непријатели, најмногу меѓу историчарите и политичарите и, на 150 годишниот јубилеј посака да се обединиме околу градењето достоинствена иднина во која македонизмот ќе биде нашето битисување, а Гоце Делчев нашиот водач.

Македонизмот, порача Коцарев, подразбира две работи – автохтоност на македонскиот народ и на неговиот историски, јазичен, културен и религиски континуитет и дека македонскиот национален супстрат го претставуваат Македонците коишто живеат во државата Македонија, но и оние во соседните земји, вклучително и Бугарија и Грција.

„Сегашниот однос на дел од политичарите па дури и на историчарите спрема македонизмот предизвика вознемиреност затоа што таквиот однос ја исклучува иднината од минатото, ставајќи ја таквата иднина надвор од историската сензибилност... Македонија се наоѓа во противречна и конфузна положба денеска. За европската иднина за нас, треба да замислиме иднина без нас“, рече Коцарев.

На шесте работни сесии, што ќе се реализираат денеска и утре во Музејот на македонската борба и во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков" свои реферати ќе презентираат 46 еминентни професори и научници од земјава, а ќе биде промовирана и поштенска марка посветена на 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, отпечатена во шест илјади примероци, како и изложба „Портрети на Гоце Делчев" составена од 12 портрети од Делчев изработени од академскиот сликар Ангел Петров.

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе