Средношколскиот пленум ги формулира барањата

Да се укине математиката како задолжителен предмет од државната матура

Средношклоскиот пленум бара оценките од екстерниот испит да не влијаат на конечниот успех во свидетелствата на учениците

Средношколскиот пленум бара од Министерството за образование оценките од екстерното тестирање да не влегуваат во просекот на оценките.

-Бараме да се укине математиката како задолжителен предмет на полагање на државна матура. Бараме оценките од екстерното тестирање да не влијаат врз конечниот успех на учениците. Овие барања ќе бидат доставени, откако целосно ќе бидат формулирани во посебен текст кој ќе биде доставен до Министерството за образование, велат во Средношколскиот пленум.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе