Охрид

ЦО на СДСМ вечер ќе одлучува за новото партиско раководство, но и за најавената „метла“

Денеска со почеток од 16 часот во салата во хотелот „Инекс Горица“ во Охрид ќе се одржи деветтата седница на Централниот одбор на СДСМ. На седницата ќе се дебатира за суштинските промени во партијата, новот систем на делување и работа на партијата, напредокот на државата, а се очекува и заокружување на внатрепартиските промени и избор на ново партиско раководство, се вели во партиското соопштение.

По најавите на премиерот и лидер на партијата Зоран Заев дека ќе го врати мандатот ако Македонија не добие датум за преговори со ЕУ и ветувањата од европските престолнини дека тоа ќе биде сторено во октомври, на денешната седница на ЦО на СДСМ се очекува една од главните теми да биде најавената „метла“ и реконструкцијата на Владата. По претседателските избори, високи функционери на СДСМ изјавуваа дека ја разбрале пораката на народот и дека ќе мора да има „метла“ меѓу одговорните претставници на власта. Заев најави и реконструкција на Владата со најмалку шестмина нови министри. 

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе