Ципрас ќе ги брифира претседателот и партиските лидери за средбите со Заев и разговорите за името

По средбите во Софија на грчкиот и македонскиот премиер, Алексис Ципрас и Зоран Заев, во Атина се најавува дека Ципрас планира да ги информира претседателот Прокопис Павлопулос и лидерите на политичките партии за разговорите за името и најновиот развој на настаните.

И покрај оптимистичките изјави дека има напредок во преговорите, грчките медиуми ги пренесуваат ставовите на владата дека не се отстапува од позицијата за име за севкупна употреба и за промена на Уставот како главни услови за постигнување договор.

Овие две точки, според властите во Атина, се услов за интеграција на македонија во ЕУ и во НАТО.

 

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе