По оставката од Коѕијас

Ципрас: Уставни измени или не прифаќаме зачленување на соседот во ниедна меѓународна организација

Грчкиот премиер Алексис Ципрас денеска рече дека го презема Министерството за надворешни работи по оставката на Никос Коѕијас, за да обезбеди успешно завршување на договорот за името со Македонија.

Во изјавата за новинарите пред премиерската резиденција, тој ја повика Македонија да ги поддржи уставните амандмани во тековната дебата во парламентот, додавајќи дека Грција нема да го прифати нејзиното членство во ниедна меѓународна организација под името „Република Македонија“.

Ципрас му се заблагодари на Коѕијас „за неговиот скапоцен придонес сиве овие години во унапредувањето на геополитичката улога на земјата“ и додаде дека „нема да толерира бесмислени и себични стратегии“.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе