Чулев: Мерката за еден родител да е слободен важи и во МВР, ако двајцата се вработените во полицијата

Незавизниот синдикат на полицијата денеска на прес-конференција побара појаснување од Владата или Министерството за внатрешни работи во врска со мерката која е воведена со настанатата ситуација со коронавирусот каде се предвидува вработените, меѓу кои и во државната управа, кои имаа малолетни лица до 10-годишна возраст, еден родител да биде ослободен од работа и работни активности, дали и како ќе се регулира во МВР ако двајцата се вработени во полицијата.

Претседателот на Синдикатот Гоце Делчев рече дека добил многу прашања од вработени во МВР, а имаат дете кое е под 10 години и оди во градинка како можат да си го исполнат правото кое се предвидува со мерката на Владата.

Министерот за внатрешни работи Наќе Чулев на прес-конференција во МВР, прашан за овој проблем рече дека денеска е пратена телеграма до сите органи за почитување на одлуката на Владата за ослободување на родители и тоа, ако се работи за самохрани, како и ако двајцата родители се вработени во МВР, Одбрана, АРМ и Царина.

„Шарената револуција“ беше енергија и граѓански порив за промени. Малку застранивме.

повеќе

Државниот врв на Србија, вклучително и група лекари кои ја предводат борбата против ширењето на вирусот корона, во најмала рака го игнорираа влошувањето сè додека не заврши гласањето.

повеќе

Како Босна и Херцеговина се справи и се уште се справува со кризата предизвикана од пандемијата? Зошто немавме единствен кризен штаб на ниво на држава? 

повеќе