Љубљана

Церар до Џафери: Примерот на Македонија за стабилен и безбеден регион

Словенија безусловно ја поддржува Македонија во сите нејзини напори на билатерален и мултилатерален план и во таа насока ќе продолжи и во иднина особено кога станува збор за отпочнување на процесот за преговори за членство во Европската Унија, му порачал словенечкиот министер за надворешни работи Миро Церар на претседателот на македонското Собрание Талат Џафери, кој е во официјална посета на Љубљана.

„Министерот Церар потенцираше дека примерот на Македонија во насока на унапредување на односите со соседите и надминување на отворените прашања на мирен и конструктивен начин е позитивен како за целиот регион, така и за идните генерaции затоа што ќе им овозможи да живеат во мирна и безбедна средина, интегрирана во НАТО и ЕУ“, соопшти службата за информирање на македонското Собрание.

Џафери, како што се наведува во соопштението, истакнал дека Парламентот посветено работи во насока на исполнување на сите неопходни реформи со активна вклученост на опозицијата и информирал дека во моментот во Македонија се одвива скрининг, по што следи усогласувањето на домашното законодавство со тоа на ЕУ.

На средбата Џафери посочил дека Македонија и покрај тоа што била оценета како земја која ги исполнува стандардите за членство во НАТО уште во 2008 година, сепак поради спорот со името, долго била пред вратите на НАТО и Европската Унија, но оти парламентарното мнозинство и Владата успешно ги надминале отворените прашања со соседите при што се затворени две прашања со Република Грција и Република Бугарија.

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе