Царовска: Септемвриските плати на вработените во градинките се покачени за 2 насто

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска даде појаснување во врска со покачувањето на платите на вработените во градинките. 

„Редовното покачување од 2 насто на платите на вработените во градинките е вметнато во нивната септемвриска плата.  Потоа, согласно со Законот за минимална плата, зголемената плата за 2 насто, дополнително се покачи до износот на минимална плата“, изјави Царовска.

Според неа, од септември, вкупниот ефект од зголемувањето на минималната плата и зголемувањето од 2% кај градинките ќе биде до 2.040 денари, во зависност од нивното работно место.

 

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе