Реакција

Царкњас за одлуката на Вселенската патријаршија: Ова е политичка одлука, ова е најголем срам (ВИДЕО)

Ова е политичка одлука и нема врска со вистината. Како може да се признае една црква без народ. Народот не е охридски, туку македонски. Да, црквата е Охридска архиепископија, ама таа црква припаѓа на македонскиот народ. Цариградскиот патријарх во овој случај одлучил како политичар, а не како црковен човек, вели архимандриот Никодим Царкњас од Грција во својата реакција по одлуката на Вселенската патријаршија од 9 мај.

„Најголем срам ќе биде ако македонската црква ја прифати оваа одлука. Апелирам ова да не се прифати. Толку години чекавме, ќе чекаме уште. За ова е виновен архиепископот Стефан. Народот е македонски, а историското име на црквата е Охридска архиепископија. Не може мајката да биде ќерка ни на српската, ниту на бугарската црква. Треба да се издржи, ќе пројде и руско-украинскиот проблем и се ќе си дојде на ред. Трпение - спасение. Името Македонија да не се дава“, се вели во видео обраќањето на архимандритот Царкњас, кој е свештено лице на МПЦ-ОА, а како таков не е признат во Грција.

 

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе