Цаноски: ДУИ беа спремни и на моја ликвидација ако прогласевме победа во Струга во 2009-та!

Во ексклузивното интервју за неделникот „Фокус“, Фијат Цаноски ги објаснува случувањата за локалните избори во 2009 година, кога иако водеше во првиот круг во трката за градоначалник на Струга, сепак дојде до пресврт во вториот круг во корист на Рамиз Мерко.

„Тоа што се случуваше во тие 15-тина дена, повеќе личеше како да е воена состојба. Во Струга се појавија стотици непознати лица со странски, претежно косовски регистарски таблички. Во сите тие денови бевме следени и провоцирани на различни начини.

На денот на гласањето, во целата општина имаше доволно полициска заштита на сите избирачки места, но во 13 часот напладне наеднаш ги снема… До 13 часот според излезноста беше јасно дека победуваме, но откако полицијата се повлече, јасно ми беше дека свесно се прави кражба на тие избори.

На крајот на денот се виде дека, иако имавме историски преку 16.500 гласови, што никогаш ниту еден градоначалник не успеал да освои, Рамиз Мерко и ДУИ имаа 18.500 гласови.За ДУИ гласаше и живо и умрено, се гласаше со кредитни картички, еден човек гласаше десетпати. ВМРО и ДУИ се исмејуваа на нашите посматрачи, кои немаа сила да го спречат криминалот. Имавме и снимки, сведоци и докази. Залудно. ДУИ излезе уште во 17 часот да слави“, вели Цаноски за неделникот „Фокус“.

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе