За австриски „Куриер“

Бутарис: Заев сака компромис за името, Република Нова Македонија или Северна Македонија

Солунскиот градоначалник Јанис Бутарис, кој неодамна беше во Скопје, за време на посетата на Виена, во интервју за „Куриер“ говори и за прашањето за името. 

Новинарката во текстот пишува дека Бутарис не се грижи само за општината што ја раководи, туку и за надворешната политика, па така е ангажиран и за решавање на долгогодишниот спор меѓу двете соседни земји.

„Новиот претседател на владата Зоран Заев нема националистички идеи како неговиот претходник Никола Груевски, кој беше страшна несреќа за земјата. Заев сака компромис за името: Република Нова Македонија или Северна Македонија. Грција никогаш не би го прифатила името Република Македонија“, вели Бутарис.

Солунскиот градоначалник, како што пишува „Куриер“, смета дека со новото име, Македонија би можела да најде нов идентитет за самата земја и за нејзините граѓани, а со решение на името би се отворил патот до НАТО.

„Бејоеремите" веќе многу долги години имале и имаат јазик којшто (Слушни! Слушни добро!) сите, освен нас, го нарекуваат „македонски".

повеќе

Добронамерниот дијалог – поточно способноста да се види светот преку очите на други луѓе, посебно оние со кои не се согласуваме – никогаш не бил поважен од сега.

повеќе

Владата не би смеела самостојно да одлучува за ставање под концесија на минералните суровини како што предвидува постојниот закон.

повеќе